Porin Teatterin Tuntematon sotilas tarjoilee näyttäviä taistelukohtauksia. Sodan melskettä ja pauhua tuodaan näyttämölle hienosti ja vaikuttavasti. Tuntematonta sotilasta esitetään vanhassa oluttehtaassa Valtakadulla. Teatteritila mahdollistaa leveän ja syvän näyttämön, jota teoksessa hyödynnetään oivallisesti. Lavastuksen tehnyt Teemu Loikas on onnistunut luomaan teokseen toimivan ja selkeän lavastuksen, joka rakentuu metallisista tasoista ja sivuseinien vinoista puuseinistä. Niiden avulla teatteritilaan on saatu syvyyden ja leveyden lisäksi myös kohoava, nouseva vaikutelma. Kuten miesten mielet, myös lavastuksen metalliset pylväät kaatuvat sodan lopulla hiljaa.
Väinö Linnan Tuntematon sotilas kertoo suurimmalle osalle suomalaisista tutun tarinan konekiväärikomppaniasta jatkosodassa 1941-1944. Taistelukohtausten lisäksi teos tarkastelee keskenään hyvinkin erilaisten päähenkilöiden luonteita ja toimintatapoja sekä rivimiesten ja päällystön ristiriitoja. Linna halusi alun perin luoda teoksen, joka tarkastelee sotaan sellaisen kuin se on. Linnan alkuperäisessä, vuonna 2000 lopulta julkaistussa Sotaromaanissa oli Tuntematon sotilas –romaania enemmän sodanvastaisuutta ja ylintä sodanjohtoa kritisoivaa aineistoa, jota näytelmän Poriin dramatisoinut ja ohjannut Christian Lindroos onkin ottanut tulkintaansa mukaan.
Lindroosin dramatisoima ja ohjaama Porin Teatterin Tuntematon sotilas on toteutukseltaan monin kohdin hyvin perinteinen. Tämä on varmaankin monen katsojan mieleen, niin ikoninen Linnan romaani ja siitä tehdyt elokuva- ja näyttämöversiot Suomessa ovat. Lindroos ei ole halunnut lähteä konstailemaan toteutuksensa kanssa. Jäin teosta katsoessa kuitenkin kaipaamaan jonkinlaista uutta näkökulmaa tuttuun teokseen. Edelliset näyttämöversiot Kajaanin Kaupunginteatterissa 2016 ja Kansallisteatterissa 2007 tarjosivat klassikkoon erityyppisiä näkökulmia kuin Porin versio tekee.
Mutta kyllä Lindroosin ohjauksessa omat tarkastelukulmansa ovat. Niistä keskeisimmät liittyvät sodan miehille aiheuttamiin traumoihin ja heidän muuttumiseensa reilun kolmen vuoden aikana, kun sotaa käydään. Alun optimismi ja nuorten miesten suoranainen riehakkuus vaihtuvat lopun pessimismiin, apeuteen ja typerrykseen hävityn sodan ja kaiken mielettömyyden edessä. Lindroosin tulkinnassa se näkyy miehissä eräänlaisena ilmeettömänä kipuna. Omien sotilaiden teloituskohtaus nousee nyt keskeiseksi muutoskohdaksi. Se jäsentää näytelmää kahteen osaan ja sotilaitten mielet palaavat teloitukseen useamman kerran. Keskiössä ovat miesten arvot ja asenteet, suhtautuminen koko sotaan.
Porin Teatteri, Tuntematon sotilas. Valokuva: Janne Alhonpää. |
Se, mitä tulkinnassa jäi nyt puuttumaan, on koskettavuus. Lindroos on joutunut toki ymmärrettävästi karsimaan paljon alkuperäisestä romaanin aineistosta, mutta nyt tuntuu, että teos ei pysähdy riittävästi niissä kohdin, joissa voisi, eikä se näin onnistu liikuttamaan katsojaansa. Esimerkiksi Eerolan (Juha Kulmala) kuolinkohtaus ei nyt puhuttele. Eikä Lehdonkaan, vaikka Jarkko Tiainen tuo muuten Lehdon hahmon kaikessa jyrkkyydessään näyttämölle onnistuneesti.
Liekö vain oma ajatukseni, mutta Lindroosin tulkinta toi mieleeni erilaiset työyhteisöt ja niiden ristiriidat. Eräänlainen työyhteisö konekiväärikomppania tietysti onkin. Etenkin Rokan (Turkka Mastomäki) suoranainen herraviha ja alaistaitojen puuttuminen korostuvat tulkinnassa. Mastomäki onnistuu Rokkana juuri tässä puolessa – olemaan änkyrä, sotilaskuria vieroksuva jermu. Ristiriidat ja konfliktit, joita väistämättä syntyy esimiesten ja alaisten välille lähes kaikissa työyhteisöissä nousevat esille Lindroosin Tuntemattomassa sotilaassa.
Marko Honkanen onnistuu Lahtisen roolissaan erinomaisella tavalla saamaan roolihenkilöönsä sodanvastaisuutta ja kaiken järjettömyyttä arvostelevaa konekivääriampujaa. Honkanen tulkitsee Lahtisen kritiikin, arvostelun ja epäilykset sodanjohtoa kohtaan pienieleisesti, mutta tuoden hahmoon jotain hyvin uskottavaa. Lahtinen on hahmona jatkuvasta rutkutuksesta huolimatta aina valmis täyttämään käskyt ja toimii esimerkillisesti, lopulta itsensä uhraten. Tämänkin puolen Honkanen saa roolihahmoonsa puristettua.
Porin Teatteri, Tuntematon sotilas. Valokuva: Janne Alhonpää. |
Myös Hietasen rooliin näytellyt Pekka Hänninen onnistuu luomaan hahmonsa mainiosti. Hännisen vahvasti varsinaissuomalainen Hietanen on maanläheinen hahmo. Krapulainen silakan ruinauskohtaus Mäkilältä on todella hauska ja Hänninen onnistuu näyttämään siinä taitonsa. Joonas-Petteri Niemisen Mäkilä on hykerryttävä pihinä ja helposti harmistuvana huoltoaliupseerina.
Sofia Finnilän säveltämä ja Aino Juutilaisen (sello) ja Eliina Mäkirannan (piano) herkästi tulkitsema musiikki soi esityksessä välillä lyyrisesti ja välillä kiihkolla teoksen tunnelmia ja miesten mielentilaa vahvasti tukien.
Äänisuunnittelun teokseen toteuttaneet Jyrki Heloaho, Pontus Keto ja Toni Randell onnistuvat luomaan aseiden paukkeen ja räjähdykset pelottavina jo valtavien desibelienkin takia (korvatulppia on tarjolla talon puolesta). Äänimaailma tuo teoksen taistelukohtauksiin yhdessä Kalle Rossin pyrotekniikan kanssa sodan julmaa maailmaa. Kalle Ropposen valosuunnittelu luo myös osaltaan teatteritilaan sodan tunnelmaa yhdessä tulen ja savun kanssa. Ropposen valosuunnittelu on oman näköistään tässäkin teoksessa ja hän hyödyntää valoja vaikuttavasti esimerkiksi kohtauksessa, jossa Lehto, Määttä (Jeremias-Petteri Nieminen) ja Rahikainen (Samu Loijas) seisovat kovennettua rangaistustaan ja joutuvat pommikonehyökkäyksen alle. Ropposen tilaan sopiva valaistus nousee esiin myös syvän näyttämön savunsekaisissa varjoissa.
Porin Teatterin Tuntematon sotilas on osa Suomi 100 -juhlaohjelmistoa.
Porin Teatteri: Tuntematon sotilas
Ensi-ilta 28.1.2017
Teksti: Väinö Linna
Ohjaus ja dramatisointi: Christian Lindroos (vier.)
Lavastus: Teemu Loikas
Puvustus: Eila Santanen
Valosuunnittelu: Kalle Ropponen (vier.)
Musiikki: Sofia Finnilä (vier.)
Rooleissa:
Hannu Müller Kapteeni Kaarna ja Eversti
Vesa Haltsonen Koskela
Marko Honkanen Lahtinen
Teemu Niemelä Lammio
Oskari Penttilä Vanhala
Ilkka Aro Honkajoki
Peter-Sebastian Lehtonen Kariluoto
Janne Turkki Salo
Pekka Hänninen (vier.) Hietanen
Turkka Mastomäki (vier.) Rokka
Matti Mäntylä (vier.) Sarastie
Samu Loijas (vier.) Rahikainen
Jarkko Tiainen (vier.) Lehto, Lampinen, Baranov
Thomas Dellinger (vier.) Riitaoja, Vänrikki, Jalovaara
Piritta Huhta Lotta, Sisar, Suomi Neito
Jarno Malinen Susi, Lääkintämies
Jeremias-Petteri Nieminen Määttä
Joonas-Petteri Nieminen Mäkilä
Veikko Pukkila (vier.) Viirilä
Vinsentti Koivula Sihvonen, Haavoittunut
Juha Kulmala Eerola, Ryssä
Lauri Lehtimäki Autio, Karjula
Antti Tuominen Hauhia, Lääkintämies
Kimmo Tihveräinen Mielonen, Pappi, Alokas
Kallle Rossi, Petri Helin venäläinen sotilas, suomalainen sotilas
Salla Pokkinen, Satu Silvasti venäläinen sotilas
Muusikot:
Aino Juutilainen Sello
Eliina Mäkiranta Piano