sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Kuka uskaltaa katsoa totuutta silmiin?


Valheita, muunneltua totuutta ja vaihtoehtoisia faktoja. Suurtilallisen kaksi poikaa vaimoineen ja lapsineen on saapunut sukutilalle Missisippiin. Koko porukalla on aika tavalla salattavaa ja peiteltävää. Kissa kuumalla katolla –teoksen päähenkilöillä on omia totuuksia itsestään, toisistaan ja tekemisistään. Big Daddyn (Juha Muje) syntymäpäivillä on painostava tunnelma.

Kissa kuumalla katolla on Tennessee Williamsin klassikko vuodelta 1955. Nyt syntymäpäiväjuhlia vietetään Make America Great Again! -tötsät päässä. Valaistuksessa ja lavastuksessa – ilmapalloja myöten – toistuvat Yhdysvaltain lipun värit. Tuoreen tulkinnan on Tampereen Työväen Teatteriin sovittanut ja ohjannut Miika Muranen.

Tunnelma on pakahtunut. Salaisuudet, valheet ja ahneus alkavat tihkua pala palalta ulos päähenkilöistä. Sisimmässään päähenkilöt ovat rikki ja haavoittuneet henkisesti. Tämän Murasen tulkinta nostaa teoksessa pintaan. Ihmisiä, jotka kaiken valheen keskelläkin hakevat toisiaan ja lohtua läheisyydestä. Trump-viittaukset jäävät lopulta hieman päälle liimatun tuntuisiksi ja liiankin alleviivaaviksi. Williamsin teksti on itsessään niin vahvaa, psykologista draamaa, että se kantaa. Varsinkin kun sitä nyt kannattelee osaava näyttelijätiimi.

Näytelmän keskiössä on kaksi paria. Brick, Big Daddyn poika (Tuukka Huttunen) on vanheneva urheilutähti omine salaisuuksineen. Surunsa hän yrittää hukuttaa pulloon. Margaret (Heidi Kiviharju) on nainut rahaa, mutta on pettynyt avioliittonsa. Big Mama (Tuire Salenius) emännöi sukutilaa ja yrittää pitää lankoja käsissään ja kulisseja pystyssä. Big Daddy on äärimmäisen kyllästynyt teeskentelyyn ja valheisiin ympärillään. Näytelmän aikana sekä Big Daddy että Maggie nostavat tapetille Brickin ja Skipperin (Valtteri Lehtinen) suhteen todellisen luonteen, mutta asia on liian arka. Brick ei pysty sitä kohtaamaan. Toisaalta ainoastaan Brick pystyy kertomaan isälleen totuuden.

Tampereen Työväen Teatteri, Kissa kuumalla katolla. Valokuva: Kari Sunnari.

Juha Mujeen näyttelijäntyön ominaispiirteeseen on aina liittynyt tarkka rytmi. Niin nytkin. Muje tekee roolinsa tarkasti muita kuunnellen ja keskittymisen voi aistia katsomoon asti. Muje onnistuu saamaan Big Daddyn hahmoon sekä sopivan annoksen röyhkeää äijämäisyyttä että myös pelkoa tulevasta. Juha Siltasen suomennos on elävää nykykieltä ja istuu hyvin erityisesti Mujeen suuhun.

Tuire Salenius tuo Big Maman hahmoon uskottavaa typertynyttä olemusta rankkojen uutisten äärellä. Salenius saan tulkintaansa mainiosti myös Big Maman vahvuutta. Tuukka Huttusen Brick on vereslihainen ja ahdistunut. Huttunen onnistuu saamaan varsin pienin elein Brickin hahmoon hämmennystä ja ristiriitaa. Hänen tulkintansa pusertuu tiiviiksi.

Reija Hirvikosken lavastus on keskittynyt olennaiseen. Ollaan nuoren parin makuuhuoneessa valtavan parisängyn äärellä. Seinät ovat paperia – kaikki talossa olevat kuulevat ja tuntuvat tietävän toistensa salaisuudet. Paperikulissit alkavat rikkoutua kun meno yltyy ja päähenkilöt yrittävät saada happea tai mieluiten paeta tilannetta. Valaistuksen suunnitellut TJ Mäkinen ja äänisuunnittelun teokseen tehnyt Niklas Vainio onnistuvat hyvin tuomaan teokseen painostavan ja tukahduttavan helteen tunteen. Valot polttavat ja kaskaat sirittävät.

Marjaana Mutasen pukusuunnittelu tukee toteutusta. Näyttävä ja kiiltävä ulkokuori, niin amerikkalaisena ja ajankuvalle uskollisena kuin vain voi, sulkee sisälleen valheet ja salaisuudet. Pala teatterihistoriaa on, että lavalla nähdään Mujeita kolmessa polvessa.

Tampereen Työväen Teatteri – Kissa kuumalla katolla.
Ensi-ilta Eino Salmelaisen näyttämöllä 31.1.2017.

Käsikirjoitus
Tennessee Williams
Suomennos
Juha Siltanen
Ohjaus
Miika Muranen
Lavastussuunnittelu
Reija Hirvikoski
Pukusuunnittelu
Marjaana Mutanen
Valosuunnittelu
TJ Mäkinen
Äänisuunnittelu
Niklas Vainio

Rooleissa:
Big Daddy Pollitt
– Juha Muje
Big Mama – Tuire Salenius
Brick – Tuukka Huttunen
Margaret – Heidi Kiviharju
Cooper – Samuli Muje
Mae – Miia Selin
Maen ja Cooperin lapset – Annika Peltola/Isla Kulmala, Elisa Heinänen/Emilia Eerola, Aapo Salonen/ Severi Muje
Sookey ja Skipper – Valtteri Lehtinen
Pastori Tooker – Jari Leppänen
Tohtori Baugh
Matti Pussinen-Eloranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti