sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Nuori Näyttämö -hanke mahdollistaa nuorille pitkäjänteisen teatterin tekemisen


Työväen Näyttämöiden Liiton Nuori Näyttämö -hanke tarjoaa lukiolaisille ja muille nuorille teatterintekijöille mahdollisuuden tehdä teatteria yhteistyössä ammattilaisten kanssa. Se on monessakin suhteessa ainutlaatuinen projekti. Nuori Näyttämö -hankeen nykyinen kierros alkoi 2016, jolloin neljä Suomen eturivin näytelmäkirjailijaa kirjoitti näytelmäkäsikirjoituksen nuorten ryhmille.

Sain tilaisuuden nähdä kaksi esityksistä Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa. Rasmus Lindbergin näytelmä Ainon aito mä (alkuteos ruotsiksi: Sannas sanna jag) hengittää vahvasti Martinlaakson lukion opiskelijoiden mukana ja valottaa rohkealla otteella Lindbergin teoksen pimeämpiäkin puolia. Martsarin tulkinnan on ohjannut Heli-Maria Suomi.

Porvoolaisen Teatteri Wernerin On isis on kuvaus nuoren miehen kasvusta ja kypsymisestä sekä isyyteen että ihmisyyteen. Nuorten tekijöiden ja ohjaaja Tarja Hiltusen näkemys onnistuu tavoittamaan Veikko Nuutisen tekstistä oleellisen; jotain kipeästä ihmisenä kasvamisesta – niin pian isäksi päätyvän epävarman nuoren miehen, kuin hänen keski-ikäisen isänsä välillä varsin stereotyyppisistä maailmoista.

Muut Nuori Näyttämö -hanketta varten kirjoitetut näytelmät ovat Pipsa Longan Tuntemattoman eläimen jäljet ja Gunilla Hemmingin Carmina.

Pääkaupungissa Helsingin Kaupunginteatteri ja Suomen Kansallisteatteri yhdistivät voimansa ja tarjosivat teatterin tekemisen mahdollisuuden kolmelletoista uusmaalaiselle nuorten ryhmälle. Festivaalin esityksiä nähtiin Helsingin lisäksi Kemissä, Kotkassa, Mikkelissä, Varkaudessa ja Tampereella.

Ryhmät pääsivät työstämään ja harjoittelemaan esityksiään syksyllä 2017 ja toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna, 4.-6.5.2018, koettiin jännittävä hetki, kun yhteensä 27 nuorten ryhmää pääsi vihdoin esittämään tulkintansa ammattinäyttämöillä ympäri Suomea. Päätösfestivaali järjestetään elokuussa Tampereen Teatterikesän yhteydessä, jolloin ohjelmassa on myös tulevaisuuteen katsova nuorten teatterifoorumi.

Nuoret saavat hankkeessa kokemuksen tehdä teatteria ”oikeilla” näyttämöillä, hyödyntäen ammattiteattereiden teknisiä mahdollisuuksia. Osa tekijöistä on nyt näyttämöllä ensimmäistä kertaa, osa on tehnyt teatteria niin sanotusti pienestä asti. Nuori Näyttämö antaa nuorille ainutlaatuisen tilaisuuden pitkäjänteiseen työskentelyyn ammattilaisten kanssa.

Martinlaakson lukio produktio Ainon aito mä on monella tapaa koskettava tarina nuoren Ainon itsetutkistelusta ja itsensä löytämisestä. Tulkinta korostaa päähenkilö Ainon persoonan eri puolia – herkkää ja kovaa minää, jotka ottavat teoksessa mittaa toisistaan. Yhtä lailla esityksessä esille nousee Ainon suhde vanhempiinsa, erityisesti autoritäärisen ja jopa väkivaltaiseen isään sekä vanhempien ajattelun taustalla vahvasti vaikuttavaan ahdasmieliseen uskonnolliseen yhteisöön.

Tekijäjoukko saa eloon sekä isän että uskonveljien kurinpalautukset ja Ainon – tuon pirunpennun – loputtoman syyllistämisen, jopa ahdistavalla voimalla. Nuoret löytävät tekemiseensä vahvan yhteisöllisyyden, ja tulkinta antautuu pohtimaan hyvän ja pahan vastakkainasettelua intensiteetillä. Heli-Maria Suomen ohjaus saa tulkintaan napakasti etenevän, tiiviin rytmin.

Esityksen taiteilijakummina on toiminut Helsingin Kaupunginteatterin näyttelijä Heidi Herala.

Veikko Nuutinen sai alkuvuodesta parhaan uuden kotimaisen näytelmätekstin Lea-palkinnon näytelmästään Pasi was Here. Nuori Näyttämö -festivaaleilla Teatteri Wernerin tulkinta Nuutisen näytelmästä On isis – komedia isyydestä, löytää kosketuspintaa sekä tulevan isän että koko sukupolvienvälisen isä- ja miesketjun erilaisuudesta ja samuudesta. Railakkaan tulkinnan isäksi tulevan miehen sisäisestä sekamelskasta, suhteesta omaan isään ja jopa omaan tulevaisuuteen on ohjannut Tarja Hiltunen. Nuutisen käsikirjoitus on oivaltava ja Hiltusen tulkinta löytää useassa kohden jopa absurdin riemukkaita tasoja. Antti Varjolan tulkitsemat Faija ja Suomalaisen teatterin mieskuva -hahmot ovat hykerryttäviä.

Esityksen taiteilijakummina on toiminut näyttelijä Marjut Toivanen Helsingin Kaupunginteatterista.

Molemmissa näkemissäni Nuori Näyttämö -festivaalin teoksissa pystyy aistimaan tuoreuden ja nuorten innon päästä tekemään teatteria, näyttämään osaamistaan ja ennen kaikkea itseilmaisun voiman. On hienoa nähdä nuorten koskettavia ja niin monella tavalla teatterin kyytiin imaisevia tulkintoja. Ennen kaikkea ilahduttaa aistia vahva yhteisöllisyys ja nuorten herkkyys teatterin tekemiselle.


Nuori Näyttämö -festivaali: 4. - 6.5.2018

Rasmus Lindberg: Ainon aito mä
Martinlaakson lukio
Ohjaus: Heli-Maria Suomi
Tuottaja: Heli Groschup

Veikko Nuutinen: On isis
Teatteri Werner                                 
Ohjaus: Tarja Hiltunen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti