maanantai 21. toukokuuta 2018

Tuho ja toivo – 2081

2081 – Isoveli valvoo päällekirjoittaa vahvasti nykyhetkeä George Orwellin kuuluisaan dystopiakuvaukseen Vuonna 1984. Alkuteoksen maailman elää Ryhmäteatterin näyttämöllä vahvana, mutta nykypäivä tihkuu kaikesta kantaaottavasti läpi.

Ryhmäteatterin nuortenteatterin tulkinnan alku on tehokkaan karmiva. Vuonna 2081 pakolaisia kuljettavaa alusta tulitetaan helikopterista ja se murskataan valtavalla pommilla, ihmisistä lainkaan piittaamatta. Onko mielikuva lopulta kovinkaan kaukana tulevaisuuden mahdollisesta kehityskulusta?

Näytelmän päähenkilö, Winston Smith (mainio Jesse Gyllenbögel) tietää, ettei ideologian rakentamaa totuutta vastaan kannata taistella. Sillä on vain huonot ja vakavat seuraukset. Winstonin kannattaisi ennemminkin näytellä sopeutuvaa, ymmärtävää ja samanmielistä. Teeskennellä muiden mukana uskovansa ideologian iskulauseita, "Sota on rauhaa!", "Vapaus on orjuutta!" tai "Tietämättömyys on voimaa!".

Winston on töissä kaikkivoivassa Totuusministeriössä, joka suoltaa uuskielellä valheita ja valeuutisia, sensuroi totuuden mieleisekseen ja saa jopa täydellisen välinpitämättömyyden luontoa tai kansalaisten yksityisyyttä kohtaan näyttämään arkipäiväisen normaalilta. Kuitenkin epäilys totalitarismin ideologiaa kohtaan ja rakkaus työtoveri Juliaan (Julia Von Lerber) saa hänet pohtimaan kaiken mielekkyyttä ja mielettömyyttä.

Näyttämöllä puolet nuorista on uusia suomalaisia, puolet kantasuomalaisia. Esitys on osa ESR:n rahoittamaa Porukalla pääosaan -hanketta, joka tukee maahanmuuttajataustaisia nuoria taiteen, kulttuurin ja koulunuorisotyön keinoin.

Jonna Wikströmin ohjaus ja sovitus hengittää nuorten mukana ja kuvaa niin alkuperäisteoksen totalitarismin kyynisyyden kuin toivon pilkahdukset. Wikströmin sovitus pohjaa Janne Saarakkalan dramatisointiin Orwellin teoksesta. Wikström on rytmittänyt teoksen oivaltavasti niin, että sen jännite säilyy ja kasvaa teoksen edetessä. Ensimmäinen puoliaika olisi kaivannut pientä tiivistämistä. Vartti pois, niin kerronta ja draamankaari olisivat napakoituneet.

Winstonin ja Julian kielletyn suhteen kuvaus, liittyminen Veljeskuntaan ja taisteluun valvontansa kaikkialle ulottavaa Isoveljeä vastaan imevät katsojan mukaan päähenkilöiden kohtaloon. Lopulta Winston ja Julia päätyvät Rakkausministeriöön ja sen sadististen kuulustelijoiden (hyytävät Milena Novokmet ja Roosa Vuokkola) kidutettaviksi.

Ryhmäteatterin nuortenteattteri: 2081 – Isoveli valvoo. Valokuva: Mitro Härkönen.


Geogre Orwell, oikealta nimeltään Eric Arthur Blair, (1903–1950) osallistui Espanjan sisällissotaan 1936-1939 ja kirjoitti kokemastaan reportterina sanomalehtiin sekä teoksen Katalonia, Katalonia!. Näkijänä Orwell oivalsi jo Espanjassa niin oikeisto- kuin vasemmistodiktatuurien totalitarismin tuhoavuuden.

Wikströmin tulkinnassa nykyhetken poliittinen todellisuus yhdistyy orwellilaiseen ajatukseen totalitarismin indoktrinaatiosta ja tuhoavasta vaikutuksesta yksilöön. Kuitenkin tulkinta henkii myös vahvaa toivoa ja uskoa siihen, ettei tulevaisuus ole vain väistämätöntä ajautumista kohti tuhoa, vaan niin yksilöillä kuin yhteisöilläkin on mahdollisuus vaikuttaa tulevaan.

Ajankohtaisesti katsojaa haastava teos on kuin kotonaan Ryhmäteatterin näyttämöllä. Uuskielellä esityksessä puhutaan niin plushyvästä Sotesta kuin aktiivimallistakin. 2081 – Isoveli valvoo loppuu onneksi kuitenkin syvään toivoon. Nuoret esiintyjät tuovat näyttämölle unelmansa tulevasta niin videolla kuin vahvan fyysisen läsnäolonsa kautta.

Ryhmisnuorten ammattitekijöiden ohjauksessa tekemä varmaotteinen tulkinta on hyytävän ajankohtainen. Tunkkaisen nationalismin ja jopa totalitarismin uusi nousu, puhuttamattakaan luonnon tuhoutumisesta ovat kauhukuvia, joita vastaan voi taistella tekemällä ne aina ja yhä uudelleen näkyviksi. Löytämällä kaikesta huolimatta aina uudelleen toivon.


Ryhmäteatterin nuortenteatteri: 2081 – Isoveli valvoo
Ensi-ilta Ryhmäteatterissa 16.5.2018. Esityksiä 30.5.2018 asti.

George Orwellin teoksesta Vuonna 1984 dramatisoinut: Janne Saarakkala

Ohjaus ja sovitus: Jonna Wikström
Lavastus ja pukusuunnittelu: Paula Koivunen
Äänisuunnittelu ja musiikin sovitus: Markus Bonsdorff
Valosuunnittelu: Mia Jalerva
Videosuunnittelu: Vilma Vantola
Koreografiat: Kaari Martin
Ohjaajan assistentti: Siiri Karjula
Tuottaja: Noora Lattunen

Näyttämöllä:

Deka Abdi, Qaali Mohamud Abdulahi, Alba Valderrama, Ali Saad, Manar Asad Al-Samarrai, Amos Bonsdorff, Annamaria Kaatonen, Wahedullah Gahlarzeh, Janette Hirvonen, Jesse Gyllenbögel, Julia Von Lerber, Mariel Helovirta, Milana Novokmet, Farhan Muhammed, Javad Nabizada, Nella Backman, Niilo Lahtinen, Adnan Rahim, Roosa Vuokkola


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti