lauantai 5. toukokuuta 2018

Napakka Paniikki


Kolme ystävystä sukeltaa tunne-elämän ja miehenä olemisen syviin syövereihin. Mika Myllyahon Paniikki – miehiä hermoromahduksen partaalla saa nyt uuden, rytmillisesti napakan ja huumoriltaan mukaansa tempaavan tukinnan Teatteri Kultsassa.

Näytelmän ohjannut Jorma Tapola on saanut puristettua sen puolitoistatuntiseksi, sopivasti eteneväksi paketiksi, joka keskittyy osuvan hilpeästi päähenkilöidensä mielenliikkeisiin ja erilaista maailmankuvien lempeään törmäykseen.

Myllyahon mainio teksti pureutuu miehenä olemisen vaikeuksiin ja kriiseihin. Yhtenä iltana Leo (Jouni Puumalainen) pelmahtaa yllättäen ystävänsä Maxin (Jalmari Jalonen) asunnolle ja vaatii tältä terapiaa, koska avopuoliso on vihjannut, että hänen kannattaisi hieman selvitellä elämäänsä. Pian mukaan miehenä olemisen eri puolia setvimään saadaan vielä kolmas kaveruksista, Joni (Nestori Välitalo). Tästä saa alkunsa melkoinen itsetutkiskelumatka, jonka aikana pohditaan muun muassa tunteiden ilmaisemisen vaikeutta ja miehenä olemisen eri puolia.

Teatteri Kultsa, Paniikki. Valokuva: Timo Seppälä.

Paniikki sai kantaesityksensä vuonna 2005 Ryhmäteatterissa ja sitä on esitetty sen jälkeen monilla näyttämöillä ympäri Suomea, mikä ei ole ihme. Näytelmässä on hersyvää huumoria, mutta se onnistuu olemaan myös kiinnostava sukellus ja tulkinta kolmen erilaisen miehen mielenmaisemasta. Myös Jorma Tapolan tulkinta Teatteri Kultsassa pakottaa päähenkilöt kohtaamaan omat ja ystävien tunteet ja myös puhumaan niistä. Teksti on oivalta, hurmaava ja draamallisesti toimiva kokonaisuus.

Teatteri Kultsan näyttelijäkolmikon yhteistyö näyttämöllä on sujuvaa ja he löytävät roolihahmojensa persoonan ja luonteenpiirteet mainiosti. He tuovat hahmoihinsa kelpo annoksen hykerryttäviä piirteitä ja saavat hahmonsa eloon taitavasti. Teoksen hahmojen koskettavuus ja hauskuus syntyvät pitkälti näyttelijätiimin työn kautta.

Teatteri Kultsa on jo perinteikäs, vuonna 1959 perustettu, helsinkiläinen harrastajateatteri. Monet jäsenistä ovat tehneet teatteria Kultsassa pitkään ja teatteri on kerännyt vuosien varrella oman uskollisen katsojakuntansa taiteellisesti kunnianhimoisella ohjelmistolla.

Näin esityksen ennakkonäytöksessä.


Mika Myllyaho: Paniikki  – miehiä hermoromahduksen partaalla 
Ensi-ilta Teatteri Kultsassa 21.4.2018. Esityksiä 26.5. asti.

Rooleissa:
Max (Graafinen suunnittelija) -Jalmari Jalonen
Leo (Insinööri) - Jouni Puumalainen
Joni (Toimittaja) -Nestori Välitalo

Ohjaaja: Jorma Tapola
Tuottajat: Katja Honkanen, Marko Wilskman
Lavastaja: Marika Kahra
Puvustus: Susanna Nyström
Äänisuunnittelu: Esa Lindroos
Valosuunnittelu: Jani Vehkalahti
Tekniikka esityksissä: Virve Laasonen, Heini Reynolds, Jorma Tapola


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti