keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Kutkuttavan haastava The Nether kutsuu pohtimaan virtuaalitodellisuuksien eettisiä ulottuvuuksia


Harvoin on mieli niin täynnä kysymyksiä kuin astuessa ulos Tampereen Työväen Teatterin The Nether -esityksestä. Trillerimäinen teos imaisee katsojan pohtimaan virtuaalisten maailmojen etiikkaa. Näyttämöllä nähdään tulevaisuuden dystopia, jossa valtaosa ”elämästä” tapahtuu virtuaalitodellisuudessa.

Vajaan parituntisen, tiiviin näytelmän juoni paljastuu pala palalta. Internet on muuttunut jo lähes kaiken mahdollistavaksi The Netheriksi, mustaakin mustemmaksi virtuaalitodellisuudeksi, jossa käyttäjät voivat vapaasti valita identiteettinsä ja haluamansa maailman. Kaikki kuviteltavissa olevat mielihalut voidaan toteuttaa.

Kaikki alkaa kuulusteluhuoneesta, jossa rikosylikomisario Morris (Suvi-Sini Peltola) tivaa tietoja liikemies Simsiltä (Jari Ahola) virtuaalimaailman Kätköstä. Kätkö, jota pyörittävät salaiset serverit sukellusveneen uumenissa Malesian rannikolla, pitää sisällään maailman, jossa itse valitun identiteetin suojissa voi tehdä karmiviakin asioita ilman laillisia seurauksia.

Kätköstä alkaa paljastua viktoriaanisen ajan tukahtunut todellisuus, jossa viattoman oloinen Iris (Sonja Halla-aho) kohtaa sinne saapuvia vieraitaan. Esityksen myötä alkavat paljastua myös Iriksen identiteetin salaisuudet ja se, mitä Kätkössä tapahtuu ja mistä kaikesta siellä vierailevat oikein vaikenevat.

Mikä kaikki virtuaalisissa maailmoissa onkaan sallittu? Miten alati kehittyvä teknologia ja muun muassa erilaiset pelimaailmat vaikuttavat todellisuuskuvaamme ja ihmissuhteisiimme? Voiko online-virtuaalimaailmoissa tehdä kaikkea sellaistakin, mikä offline-todellisuudessa on rikollista, raakaa tai moraalisesti paheksuttua? Onko kaikki sallittua, jos ketään ei ”oikeasti” vahingoiteta ja verkkomaailmoissa ollaan täysin vapaaehtoisesti?

Tampereen Työväen Teatteri, The Nether. Valokuva: Kari Sunnari.

The Netherin
on käsikirjoittanut Jennifer Haley. Hänet tunnetaan jännitysdraamoista, jotka käsittelevät nykyistä teknologian täyttämää aikakautemme ja teknologian hyödyntämisen keskeisiä eettisiä kysymyksiä. Tiina Puumalaisen ohjaus tuo näyttämölle tarkkarytmisen tulkinnan. Sitä mukaa kun teoksen maailmat avautuvat, sen tunnelma muuttuu yhä pakahtuneemmaksi, karmivaksikin. Puumalainen onnistuu hienovaraisella otteella ujuttamaan tulkintaan salatun ja kätketyn tunnelman. Kuin jotakin kavalaa, jonka tietää olevan olemassa, mutta jota ei haluaisi nähdä.

Suvi-Sini Peltolan rikosylikomisario Morris on vahva tulkinta. Hän onnistuu välittämään roolihahmoonsa rikostutkijan halun nähdä ja paljastaa. Peltolan näyttelijäntyö löytää päähenkilöstä kylmän viileän ja ammattimaisen rikostutkijan, josta tihkuu halu selvittää, mitä salattu virtuaalimaailma kätkee. Tutkijan, jolla on missio ja vahva halu paljastaa ja löytää paha. Tutkijan, joka on jo nähnyt liikaakin ja siksi kovettunut.

Teppo Järvisen lavastus ja Eero Auvisen valo- ja videosuunnittelu luovat näyttämölle niin kliinisen kolkon kuulusteluympäristön kuin virtuaalisen epätodellisuudenkin. Auvisen taitava valaistus ja videoprojisoinnit avaavat niin mustan kuin valkoisen näkökulman todellisuuteen sekä luovat väliin demonisen punaisia näkymiä virtuaalisen maailman syövereihin. Auvinen hyödyntää myös pimeyttä näyttämöllä onnistuneesti. Onko todellisuus mustavakoista vai kuitenkin myös harmaan eri sävyjä? Tämän puolen myös Paula Variksen pukusuunnittelu tuo teokseen.

The Nether on hyytävä kuvaus siitä, mikä ei ehkä ole kovinkaan kaukana tulevaisuudessa. Virtuaaliset maailmat muuttuvat yhä todentuntuisemmiksi ja niissä vietetään yhä suurempi osa ajasta. Teos avaa virtuaalisuuteen näkymiä, joita ei ehkä haluaisi kohdata, mutta joita ei voi välttääkään. The Nether ei päästä helpolla otteestaan, mikä on kiistatta teoksen ansioita. Se pakottaa pohtimaan.


Jennifer Haley – The Nether

Suomen kantaesitys 31.8.2018 Tampereen Työväen Teatterissa Eino Salmelaisen näyttämöllä

Käsikirjoitus Jennifer Haley
Ohjaus ja suomennos Tiina Puumalainen
Lavastussuunnittelu Teppo Järvinen
Pukusuunnittelu Paula Varis
Valo- ja videosuunnittelu Eero Auvinen
Äänisuunnittelu Niklas Vainio

Rooleissa Jari Ahola, Suvi-Sini Peltola, Pentti Helin, Sonja Halla-aho ja Juha-Matti Koskela

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti