perjantai 16. kesäkuuta 2017

Kohti iloista päivänkaltevaa ahoa


Näin juhannuksen tietämissä lähes kaikista suomalaisista kuoriutuu esiin impivaaralaisuus. Moni haikailee eroon sivistyksestä, pääsystä luontoon ja metsän keskelle. Kaukana kavala maailma. Ennen tai jälkeen mökkihöperöitymisen kannattaa kuitenkin suunnata Suomenlinnaan ja Ryhmäteatteriin.

Kari Heiskasen ohjaus ja sovitus Aleksis Kiven klassikosta Seitsemän veljestä on raikkaudessaan ja energisyydessään mukaansatempaavaa teatteria. Se on paikoin sopivasti riehakaskin. Kuitenkin tulkinta kunnioittaa Kiven alkuperäisteoksen rikasta ja kaunista kieltä. Se saa Kiven kielen myös soimaan. Hyvän omantunnon linnakkeessa saadaan jälleen nauttia taiteellisesti kunnianhimoisesta kesäteatterista.

Heiskanen on rakentanut rytmillisesti toimivan esityksen. Alun lyhyen kankeuden jälkeen – liekö ollut ensi-ilta jännitystä – tulkinta löytää hyvän ponnen ja soljuu eteenpäin tiiviisti. Suvantokohtia ei ole, ohjaus luottaa Kiveen. Se ei hätiköi liialla kiireellä eteenpäin, vaan tukeutuu vahvasti tekstiin ja Kiven eetokseen.

Heiskanen työryhmineen on sovittanut Kiven romaanista tuoreen paketin. Se puhuttelee nykykatsojaa juuri sillä samalla tenholla, joka löytyy jo Kiven romaanista. Kuvaamalla tavallisia suomalaisia ja tavallista elämää. Kaunistelematta tai kiertelemättä.

Musiikki ja tanssi rytmittävät esitystä myös omalla tavallaan. Ne tuovat siihen sopivasti menoa ja meininkiä. Useampi kohtaus kevenee näin sopivasti. Näyttelijäensemblen laulua, tanssia ja akrobatiaakin seuraa ilolla. Koreografia on Kirsi Karleniuksen ja laulunopettajana on toiminut Jussi Tuurna.

Ryhmäteatteri, Seitsemän veljestä. Valokuva: Tanja Ahola.

Seitsemän veljestä
on teatterintekijöille aina haastava, joskin varmasti myös mieluisa tehtävä. Lähes kaikilla katsojilla on jo teatteriin tullessa Kiven teokseen jonkinlainen suhde ja omat mielipiteensä siitä. Heiskanen työryhmineen on onnistunut siinäkin, että teos puhuttelee nykykatsojaa, avaa Seitsemään veljekseen uusia tarttumapintoja. Veljesten hahmot ovat tutunoloisia. Tuttuja vaikeine tai helppoine luonteenpiirteineen varmasti myös monen katsojan lähipiirissä.

Teoksen suomalaisuus välittyy näyttämöllä hyvin. Suosittelen vanhempia ottamaan jälkikasvun mukaan teatteriin. Ryhmäteatterin tulkinta on oiva mahdollisuus tutustuttaa nuoret Kiven klassikkoon. Yhteen keskeisimmistä suomalaisen kirjallisuuden teoksista.

Suomalainen on Janne Siltavuoren lavastuskin. Selkeä ja toimiva, vaaleaa suomalaista puuta. Tiina Kaukasen pukusuunnittelu on sopivan eklektinen yhdistelmä 1800-luvun ajankuvaa nykyaikaan sovitettuna. Monta kertaa helmet löytyvät pienistä yksityiskohdista kuten veljesten työhevosen Valkon silmälapusta. Rekvisätöörinä on Mimosa Kuusimäki.

Seitsemän pääosan esittäjän yhteistyö näyttämöllä on saumatonta. Jokaisen näyttelijäntyö on monin paikon todella fyysistä, muttei silti hukkaa sisäistä ajatusta. Heiskanen on henkilöohjannut vahvoja suorituksia ja takonut veljeksiin persoonaa. Juhanin roolin esittää ryhmäteatterin vakituiseen näyttelijäjoukkoon kuuluva Santtu Karvonen. Muut veljekset lavalla ovat vierailijoita, toki osa jo aiemminkin Ryhmäteatterissa töitä tehneitä.

Santtu Karvosen Juhani on äkkipikaisuuden perikuva. Karvonen saa hahmoonsa aimo annoksen helposti ja nopeasti harmistuvaa jääräpäätä. Kohtaus, jossa Juhani viimein oppii lukemaan on riemukas. Eero Ojalan Simeoni on sopivan eriparinen ja kuitenkin joukkoon istuva. Veljeksistä keskimmäinen Simeoni muonittaa, juopottelee ja pitää muita veljiään Herran nuhteessa. Ojala saa Simeoniinsa aidonoloisesti sitä luonnetta ja karismaa, jota muut veljekset lopulta kunnioittavat. Miro Lopperi onnistuu roolissaan vähäpuheisena Laurina. Lopperin Lauri on ulkoista habitusta myöten metsässä viihtyvä. Veljeksistä se, joka haluaa elää kaukana maailman menosta ja kiukkuisista ihmisistä. Deliriumkohtaus hiidenkivellä viittauksineen Aleksis Kiveen lyö jo hieman yli, mutta on toki ilmalentoineen näyttävä ja dramaattinen.

Ryhmäteatterin Seitsemän veljestä on raikas ja tarkkanäköinen tulkinta klassikosta. Se välittää mukanaan suomalaisuuden ydintä. Heiskasen ohjaus ja sovitus onnistuu tuomaan tähän hetkeen sopivan näkemyksen. Näkemyksen, joka tuoreudessaan puhuttelee.

Ryhmäteatteri
Aleksis Kivi – Seitsemän veljestä
Ensi-ilta Suomenlinnan kesäteatterissa 15.6.2017.

Ohjaus ja sovitus: Kari Heiskanen

Veljesten rooleissa Santtu Karvonen (Juhani), Tommi Rantamäki (Tuomas), Eino Heiskanen (Aapo), Eero Ojala (Simeoni), Mikko Virtanen (Timo), Miro Lopperi (Lauri) ja Elias Keränen (Eero).
Muissa rooleissa Mikko Hänninen, Konsta Mäkelä, Jari Nissinen, Jane Kääriäinen, Katariina Lantto, Pihla Pohjolainen, Julius Martikainen, Arto Muukka, Peter Nyberg, Alvari Stenbäck ja Lasse Viitamäki.

Lavastaja: Janne Siltavuori
Pukusuunnittelija: Tiina Kaukanen
Valosuunnittelija: Ville Mäkelä
Äänisuunnittelija: Jussi Kärkkäinen
Rekvisitööri: Mimosa Kuusimäki
Koreografi: Kirsi Karlenius
Laulunopettaja: Jussi Tuurna






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti