sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Jaettu vanhemmuus – mainio product-market fit!


Modernin monitilatoimiston sohvat ja lounge-musa tuovat KOM-teatterin näyttämölle värikästä ja hyvää start-up pöhinää. MYBABY – Komedia tulevaisuuden perheestä -näytelmässä ollaan vuodessa 2020 ja Glowheadz start-up on jo ehtinyt luoda linjakkaan palvelukonseptin. Kuka tahansa voi tilata kotiinsa pullantuoksuisen MyMom-äidin tai kätevästi nikkaroivan MyDad-iskän. Tietysti vain haluamakseen ajaksi, ilman sitoutumista tai vanhempien mukanaan tuomia ikäviä vaatimuksia.

Lafkan sisältösuunnittelun johtaja Fanni (Emmi Parvianen) heittää aamupaltsussa ilmaan messevän idean. Tuoteperhe ja palvelukonsepti täydentyvät MyBaby -palvelulla. Jokainen voi tilata äpsin kautta oman lapsen. Tietysti taas vain haluamakseen ajaksi, ilman kokonaisvaltaisia vastuita tai vaivoja. MyBaby-palvelu tarjoaa yksilöllisen mahdollisuuden nauttia vanhemmuudesta. Maailmassa, jossa kaikki jaetaan. Miksei sitten vauvojakin? Miksi kukaan antaisi vanhemmuuden enää rajoittaa ja häiritä muuta elämää tai yksilöllisiä nautintoja, kun on mahdollista tilata itselle sopiva lapsi juuri siksi ajaksi, kun itselle sopii?

Osuvasti näytelmän tematiikka löytää yleisinhimillisiä tasoa. Miten kaikki tuntuvatkaan haluavan jotain, mitä itsellä ei juuri sillä hetkellä ole. Lapsettomat lapsia ja lapsiperheen arkea elävät aikaa ilman lapsia. Sinkut parisuhdetta ja parisuhteessa elävät vapauden riemuja. Käsikirjoituksen MYBABY – Komedia tulevaisuuden perheestä -esitykseen ovat tehneet Salla Viikka ja Hilkka-Liisa Iivanainen. Iivanainen on myös ohjannut teoksen. Käsikirjoitus ironisoi niin vanhemmuutta kuin star-up ja jakamistalous -maailmoja.

Vai ironisoiko? Onko kaikki kuitenkin jo totta! Onko kyseessä se tie, jota kohti ollaan kovaa vauhtia menossa? Maailmoja, joissa tekoälyn merkitys ja valta kasvavat. Ovathan Applen Siri ja Googlen Home -tyyppiset sovellukset jo täyttä tätä päivää. Näytelmässä nähdään tekoäly nimeltä Fabio (ääni, Lauri Maijala), jonka ohjelmointi ei kuitenkaan ole ihan täydellinen…

Milja Ahon osuva lavastus tuo elävästi mieleen trendikkäät yrityshautomot, keittiön tyhjiä mate-limsapulloja myöten. Siru Kososen suunnittelemat jättivaipat, hilpeät synnytyskaavut ja hipsterivaatetus istuvat teokseen mainiosti.

Riemullisimpia kohtauksia esityksessä on synnytyskokemusten jakaminen kaikille tuleville MyBaby-vanhemmille, niin naisille kuin miehille. Sähköpaimenen anturit masuun ja aidonoloiset supistukset koko porukalle! Ruumiineritteet näyttämöllä tietysti naurattavat. Siinä naurussa kuulen monia eri sävyjä. Vaipanvaihdot aikuisille vauvoille tuovat mieleeni vanhustenhoidon nykytilan ja siihen teksti tuntuu viittaavan.

KOM-teatteri, MYBABY – Komedia tulevaisuuden perheestä. Valokuva: Marko Mäkinen.

KOM-komedialle tyypilliseen tapaan teos löytää lastenhankkimiseen syvempiäkin yhteiskunnallisia näkökulmia, kuten myös inhimillisiä kipupisteitä. Lastenlaittamista tarkastellaan milloin globaalista väestönkasvun ja kasvavan hiilijalanjäljen problematiikasta käsin, kuin myös firman osakkaiden ja työntekijöiden henkilökohtaisten elämäntilanteiden kautta. Näin myös kipeät aiheet lapsettomuudesta parisuhteen kariutumisesta tai lapsiperheiden ruuhkavuosista kuuluvat ja näkyvät näyttämöllä. Yrityksen pääosakas ja toimari (Johannes Holopainen) tietysti videoi kännykällään kaikkien muiden noloimmat avautumiset ja diipeimmät tilitykset.

Vaikka komedia on kaikin puolin taattua KOM-laatua, jää katsojakokemus hieman tasapaksuksi, niin käsikirjoituksen kuin näyttelijätiimin työnkin osalta. Käsikirjoitus ja ohjaus etenevät sinänsä sutjakkaasti, eikä mikään suoranaisesti töki missään kohdin, tosin ei näytelmä oikein tunnu huipentuvankaan. Nyt komedia, väliaikoineen vajaa parituntinen esitys, olisi toimivampi ilman väliaikaa ja olisi näin säilyttänyt draamallisen jännitteensä paremmin.

Olisiko teosta pitänyt laventaa vakavampien teemojensa osalta? Olisiko draama löytänyt parempaa kosketuspintaa todellisuuteen start-upien niin tavallisista rahoitusvaikeuksista tai luovien yrittäjien henkilökemioiden ristiriidoista? Mitä jos teos olisi peilannut enemmän nyky-Suomen todellisten start-upien kehittelemiin kasvavan vanhusväestön palveluihin?


MYBABY – Komedia tulevaisuuden perheestä

KANTAESITYS 8.9.2017 KOM-TEATTERISSA

KÄSIKIRJOITUS: Salla Viikka ja Hilkka-Liisa Iivanainen
OHJAUS: Hilkka-Liisa Iivanainen
LAVASTUS: Milja Aho
PUKUSUUNNITTELU: Siru Kosonen
VIDEO- JA VALOSUUNNITTELU: Tomi Suovankoski
ÄÄNISUUNNITTELU: Jani Rapo
MASKEERAUS: Leila Mäkynen

ROOLEISSA: Johannes Holopainen, Vilma Melasniemi, Juho Milonoff, Emmi Parviainen (vier.), Niko Saarela ja Eeva Soivio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti