perjantai 29. huhtikuuta 2016

Nyt olen Suomessa!



Aihe, Eurooppaa ravisteleva pakolaiskriisi, on mitä ajankohtaisin, Viirus-teatterin Lampedusa – Dreams of EUtopia perustuu sotaa ja mielivaltaa paenneiden pakolaisten autenttisiin haastatteluihin. Käsikirjoituksen vahvuus on juuri tässä. Tarinat ovat koskettavia selviytymistarinoita häikäilemättömien salakuljettajien kynsistä. Valitettavasti ne ovat myös tarinoita Suomessa kohdatusta rasismista ja ennakkoluuloista.

Näytelmä on kolmikielinen ja englanti, ruotsi ja suomi sopivat esitykseen mainiosti. Esityksen ohjannut Tanya Weinstein ja dramatisoinut Christoffer Mellgren ovat tehneet hienon ratkaisun säilyttäessään haastattelujen kielen sellaisenaan. Kertomusten oikeakielisyyttä, sanavalintoja tai henkilöiden mielipiteitä ei ole lähdetty korjailemaan tai muuttamaan. Tämä tuo tekstiin dokumentaarisuutta. Jokainen tarina on omanlaisensa ja jokainen pakolainen on yksilö. Teo antaa tilaa ja aikaa näille tarinoille. Monet kertomuksista ovat Suomeen jo kotoutuneiden pakolaisten tarinoita, joissa arkipäivän rasismi ja epäluulot nousevat keskiöön.

Viirus-teatteri, Lampedusa - Dreams of EUtopia. Valokuva: Tani Simberg.


Lampedusa on näytelmässä eräänlainen mielentila, toivo paremmasta huomisesta ja elämästä ja usein ihan konkreettinen pelastus meren armoilta. Lampedusa on myös näyttelijöiden muodostaman rokkibändin nimi.

Väkevä ja energinen rokki ottaa katsojat vastaan Viirus-teatteriin ajankohtaiseen -näytelmään. Näyttämöllä on esityksen näyttelijöistä koostuva live-rokkibändi. Työryhmän säveltämä ja sanoittama musiikki tuo esitykseen vahvan energialatauksen. Nicke von Weissenberg, Mari Agge ja Tanya Weinstein ovat toteuttaneet Viiruksen näyttämölle lavastuksen, joka yhdistää bändikämpän ja hätämajoituskeskuksen. Esitystilassa on tarvittavaa rosoisuutta ja rämäkkä rokki sopiikin paikkaan ja suorasanaisuudessaan myös aiheeseensa hyvin.

Eeva Soivion esittämän ministerin ajatukset kuulostavat valitettavan todentuntuisilta. Rajat kiinni, eikä yhdelläkään pakolaisella olisi oikeutta tulla Suomeen. Muutama vuosi sitten moiset ajatukset olisivat tuntuneet vierailta. Nyt Puolan kieltäydyttyä EU:n taakanjakosopimuksen toimeenpanosta, ajatukset ovatkin arkipäivää. Vaarana on, että niihin tottuu.

Koko näyttelijäryhmän työ on intensiivisen energistä ja katsomossa voi aistia vahvaa paneutumista teemaan. Myös esitykseen sisältyvien tanssien liikekieli on vahvaa ja tuo näyttämölle pakolaisten ahdistuksen ja epätoivon. Työryhmä on luonut Viirus-teatteriin ajankohtaista ja puhuttelevaa, dokumentaarista teatteria. Pientä dramaturgista jäntevöittämistä jotkut esityksen kohtauksista  olisivat kaivanneet. Ihan kaikissa kohdin pakolaisten kertomukset eivät nyt edenneet riittävän intensiivisesti.

Viirus-teatteri, Lampedusa - Dreams of EUtopia.
Kantaesitys 1.4.2016. Esityksiä  20.5.2016 asti.

Ohjaus: Tanya Weinstein
Näyttämöllä: Maria Ahlroth, Viktor Idman, Robert Kock, Eeva Soivio ja Nicke von Weissenberg
Dramaturgi: Christoffer Mellgren
Puvustus, kampaukset ja rekvisiitta: Tyra Therman
Lavastus: Nicke von Weissenberg, Mari Agge ja Tanya Weinstein
Valosuunnittelu: Mari Agge
Musiikki: Arbetsgruppen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti