keskiviikko 31. elokuuta 2016

Komisario Palmu debytoi näyttämölläHelsingin Kaupunginteatterin Komisario Palmun erehdys on toimiva ja näyttämöllä juohevasti etenevä sovitus Mika Waltarin vuonna 1940 ilmestyneestä salapoliisiromaanista. Näyttämösovitus pitää katsojan otteessaan ja tarjoaa viihdyttävän parituntisen Palmun (Mikko Kivinen) ja hänen apulaistensa Virran (Ilkka Forss) ja Kokin (Risto Kaskilahti) murhamysteerin selvittelyn ja keskinäisen sanailun parissa.

Bruno Rygseckin (Jari Pehkonen) ja hänen ystäviensä suloisen dekadentti maailma ja ylellinen elämäntyyli 1930-luvun Helsingissä saavat onnistuneet puitteet Katariina Kirjavaisen Art Deco -henkisen lavastuksen ja Sari Salmelan klassisen puvustuksen myötä.

Arena-näyttämö on varsin pieni, mikä asettaa haasteita näyttämötoteutukselle kaikin puolin. Tilaa ei ole paljon – ei suurille lavasteiden vaihdoille eikä kohtalaisen suurelle näyttelijäjoukollekaan. Joel Elstelän ohjaamassa tulkinnassa on kuitenkin löydetty oivaltavia ratkaisuja sovittaa teos pieneenkin tilaan. Alkupuolen Bruno Rygseckin talon kylpyhuoneen oven ja kylpyaltaan näyttämötekninen käyttö on kekseliästä. Kirjavainen on onnistunut luomaan varsin yksinkertaisen mutta hyvin toimivan lavastuksen.

Elstelä ja esityksen näyttämölle dramatisoinut Raila Leppäkoski ovat ottaneet aimo haasteen tuodessaan Matti Kassilan kulttielokuvaksikin nousseen Komisario Palmun erehdyksen lavalle. Mika Waltarin tytär, Satu Waltari ei antanut lupaa näyttämösovitukseen, mutta nyt Waltarin perikunta on lupansa antanut. 
Helsingin Kaupunginteatteri, Komisario Palmun erehdys. Kuva: Henrik Schütt.


Helsingin Kaupunginteatterin tulkinta on Waltarin perinteistä salapoliisiromaania kunnioittava sovitus, ja on ilo huomata, että Komisario Palmun erehdys toimii näyttämölläkin hyvin ja katsomo selvästi nauttii näkemästään. Nyt kantaesityksensä saanut näyttämötulkinta peilautuu pakostakin klassikkoelokuvaan, mutta Elstelän ohjaus onnistuu kuitenkin olemaan oma, itsenäinen teoksensa.

Mikko Kivinen Komisario Palmuna on näytelmän kantava hahmo. Kivinen onnistuu roolissaan erinomaisesti luomaan luottamusta herättävän ja isällisen komisarion. Kivinen tuo Palmun hahmoon siihen sopivaa kuivakkaa huumoria ja letkeän ironista, mutta lempeää sanailua.

Eero Saarisen Batler, Bruno Rugseckin miespalvelija, on hahmona mainion niljakas ja onnistuneen luotaan työntävän oloinen tulkinta. Saarinen tuo Batler-hahmoon onnistuneesti sen vaatimaa kaikinpuolista epäilyttävyyttä ja luo näin teokseen sopivaa tunnelmaa. Leena Uotilan Amalia Rygseck on kuivakka, voimakastahtoinen matriarkka, jolle Brunon holtiton elämäntyyli on liikaa. Uotilalla on sopivaa lavakarismaa ja hän onkin luonut vahvan ja taitavan roolityön hieman hurahtaneena vanhana neitinä.

Osa teoksen henkilöhahmoista jää näyttämöllä hieman ohuiksi, kuten vaikkapa Ilkka Forssin tulkitsema Virta. Ratkaisu on selkeästi dramaturginen ja näyttämöversio korostaakin nyt selvästi muutamia henkilöhahmoja, kuten Palmua ja Amalia Rygseckiä, hieman muiden hahmojen kustannuksella.

Komisario Palmun erehdys on vahvaa, perinteistä puheteatteria, joka varmasti löytää yleisönsä.


Mika Waltari: Komisario Palmun erehdys
Kantaesitys Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä 24.8.2016


Rooleissa: Mikko Kivinen, Risto Kaskilahti, Iikka Forss, Pekka Huotari, Vuokko Hovatta, Vappu Nalbantoglu, Jari Pehkonen, Antti Peltola, Kalle Pylvänäinen, Eero Saarinen, Aino Seppo, Leena Uotila, Tom Wentzel
Alkuperäissovitus ja ohjaus: Joel Elstelä
Dramaturgia: Raila Leppäkoski
Lavastus: Katariina Kirjavainen
Puvut: Sari Salmela
Valosuunnittelu: Kari Leppänen
Äänisuunnittelu: Mauri Siirala
Naamiointi ja kampaukset: Henri Karjalainen ja Taina Tervo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti