perjantai 20. tammikuuta 2017

Uskottomuudesta ja rakkaudesta


Ida ja Leo elävät hyvin tavallisen oloista lapsiperheen elämään. Toinen lapsi on tulossa kun äkkiarvaamatta iskee kriisi. Iidalle paljastuu vahingossa, että Leolla on toinen suhde. Alun lamaannuksesta ja typertyneisyydestä selvittyään he päätyvät parisuhdeterapiaan ja alkavat pala palalta käydä läpi kaikkea siihen asti yhdessä elettyä ja koettua. Terapeutin sohvalla kohdataan oman puolison lisäksi sekä omat että siipan vanhemmat, isovanhemmat ja muuta sukua.

Näyttelijänä paremmin tunnettu Vera Kiiskinen on käsikirjoittanut ja ohjannut Kansallisteatterin Omapohjaan mainion ja elämänmakuisen kuvauksen parisuhdekriisistä. Kiiskisen Sisäistetyt teoriat rakkaudesta tuo näyttämölle päähenkilöt, jotka tuovat parisuhteeseen itsensä lisäksi koko elämänhistoriansa ja koko kantaperheensä – niin elävät kuin kuolleet.

Näytelmässä parisuhdekriisi iskee täysin yllättäen, niin kuin elämässä usein tapahtuu. Voi kuulostaa kliseeltä, että kriisi on aina myös mahdollisuus, mutta tottahan se on. Kiiskisen teoksessa kriisiin ajautunut pariskunta joutuu pohtimaan pohjamutia myöten omaa elämäänsä ja parisuhdettaan. Mistä he tulevat ja keitä he ovat? Voiko parisuhteesta ylipäätään selvitä eroamatta? Miten palauttaa romuttunut luottamus toiseen? Miten olen rakentunut suhteessa vanhempiini ja toistanko mahdollisesti heidän virheitään?

Suomen Kansallisteatteri, Sisäistetyt teoriat rakkaudesta. Valokuva: Tanja Ahola

Kiiskisen teos onnistuu tuomaan tekstiin, sen päähenkilöiden ja heidän lähisukunsa hahmoihin jotakin kovin arkista ja tuttua. Jotain, johon katsojan on helppo samaistua. Monesta katsojasta tuntuu varmasti tutulta tämän pariskunnan taaperrus elämässä ja kriisin selvittelyssä eteenpäin. Lopulta ei voi olla tuntematta suurta myötätuntoa heitä kohtaan.

Kiiskinen onnistuu henkilöohjauksessaan, ja Sanna-June Hyde ja Ilkka Villi tavoittavat molemmat rooleissaan kriisin hetkellä haavoittuvan ja herkän puolen henkilöhahmoistaan. Näytelmän sivuhenkilögalleria on herkullinen. Kaija Kiiski läsnä olevana ja oman osansa huomiosta kaipaavana Iidan äitinä, Irina Pulkka terapeuttina ja hulvattoman dekadenttina Ingebor-tätinä ja Jari Virman useissa sivuosissa rakentavat pääparin ympärille osin kipeänkin menneisyyden ja vaativan nykyhetken. Näytelmä kuvaa, kuinka kantaperheen taakkaa alkoholismista tai väkivallasta joutuu kantamaan mukanaan, halusi tai ei.

Sisäistetyt teoriat rakkaudesta on intensiivinen ja sopivan kompakti puolitoistatuntinen näytelmä ja sen sanoma on lohdullinen. Päähenkilöt löytävät uskoa siihen, että yhteinen ponnistelu vie ulos kriisistä, ja heiltä löytyy toivoa nähdä vaikeuksien yli. Rakkautta voi yrittää määritellä, mutta se tuntuu aina pakenevan kaikkia määreitä ja teorioita. Sen kuitenkin tuntee, vaikka siinä on jotain salaperäistä, määritelmiltä karkaavaa ja omaehtoista.

Vera Kiiskinen: Sisäistetyt teoriat rakkaudesta
Kantaesitys Kansallisteatterin Omapohjassa 16.1.2017

ROOLEISSA
IDA Sanna-June Hyde
LEO Ilkka Villi
KRISTIINA, IDAN ÄITI Kaija Kiiski
PENTTI, IDAN ISÄ Jari Virman
TERAPEUTTI Irina Pulkka
LEON ÄITI Irina Pulkka
LEON ISÄ Jari Virman
INGEBORG-TÄTI Irina Pulkka
KARPPINEN Jari Virman
ISOISÄ Jari Virman
ISOÄITI Irina Pulkka
KIINTEISTÖVÄLITTÄJÄ Jari Virman
TARJOILIJA Kiia Laine
PIKKUTYTTÖ Sunja Hyde

OHJAUS JA KÄSIKIRJOITUS Vera Kiiskinen
LAVASTUS JA PUVUT Josetta Ryynänen-Brotherus
VALOSUUNNITTELU Anna Rouhu
ÄÄNISUUNNITTELU Vera Kiiskinen ja Iiro Iljama
NAAMIOINNIN SUUNNITTELU Tuula Kuittinen
TUOTTAJA Marjo Viitala
VALOKUVAUS Tanja Ahola
KOREOGRAFINEN NEUVONANTAJA Sami Saikkonen
OHJAAJAN ASSISTENTTI Kiia Laine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti