maanantai 20. helmikuuta 2017

Liikevoitto on upea sana


Svenska Teaternin musikaalissa INGVAR! – en musikalisk möbelsaga on rahan haju ja tuntu. Se on yhtä aikaa tarina IKEA:n perustajasta ja menestyneestä suuryrittäjästä, Ingvar Kampradista kuin ironinen keitos rahan vallasta ja ruotsalaisen kansankodin suhtautumisesta kansalainen Kampradiin.

Tekijäjoukko onnistuu mainiosti ironisoimaan näyttämöllä nykykapitalismin valtarakenteita. Itse asiassa koko ruotsalaiseen kansanluonteeseen ja itsetuntoon teos kohdistaa myös omaa pientä ivaansa. Onnistuneesti se kaiken tämän tekee ja katsojalle tarjoillaan nautittava ja monipuolinen kokonaisuus. Musikaalin ovat käsikirjoittaneet Erik Gedeon ja Klas Abrahamsson. Ohjaus on Gedeonin.

Teos on kertomus Ingvar Kampradin uskomattoman taitavasta bisnesvaistosta. Ingvar kasvaa pienestä pitäen tavoittelemaan maallista mammonaa ja ymmärtää rahan päälle jo tulitikkuja kauppaavana pikkupoikana. Parhaimmillaan INGVAR! -musikaali on, kun IKEA alkaa rakentua pala palalta ja ruuvi ruuvilta. Kun päähenkilö Ingvar Kamprad (Marcus Groth) keksii nerokkaan liikeideansa ikään kuin jonkinasteisessa flow-tilassa ja laulaa luikauttaa liiketoimintamallinsa maailmalle.

Svenska Teatern, INGVAR! – en musikalisk möbelsaga. Valokuva: Cata Portin.

Näytelmä käsittelee rahan ja suuryritysten maailmaa monesta näkökulmasta ja monin paikoin myös varsin kriittisesti. Veronkierto tai aggressiivinen verosuunnittelu ja yritysten yhteiskuntavastuu, ja sen puute, saavat osansa. Menestyjä ja voittaja saa tietysti aina paljon myös anteeksi. Kun selviää, että Kamprad käyttää veroparatiiseja ja omistaa viinitilan Ranskasta, kun samaan aikaan julkisuuskuvassa on esillä hurskastelevan oloinen, säätiönsä kautta hyvää tekevä liikemies, antavatkin kansankodin asukit kaiken anteeksi. Onhan se Ruotsin verotus niin kamalan korkea ja viinitilakin oikeastaan aika pieni...

Musikaali on läpisävelletty ja laulettu. Lähes ihmeellistä on, että musiikillisesti teos pohjaa laajaan kirjoon ruotsalaista kansanmusiikkia. Tai siis ihmeellistä on se, että näin syntyy toimiva musikaali. Periruotsalaisista aineksista sen säveltänyt Erik Gedeon on ammentanut teokseen vahvaa ja monipuolista musiikkia. Musiikin voimasta teos svengaa. Tosin loppua kohden alkaa tuntua, että musiikki hieman toistaa itseään. Se alkaa tuntua hieman tasapaksulta ja loppupuolelle olisikin kaivannut jotakin räväkän erilaista.

Seitsemän näyttelijän ja kahden muusikon näyttämötyöskentelyä seuraa ihastellen. Ensemble tuntuu yhteen hioutuneelta. Se toimii yhdessä kuin rasvattu kone ja todentaa hienosti sen, mitä yhteistyöllä voikaan saada aikaan. Näyttelijäjoukosta lavalla aistii omistautumista ja yhteistyön arvostusta. Marcus Groth tekee rauhallisen ja vähäeleisenkin pääroolin. Hänen ilmaisussaan on jotakin leikkisää. Kuin pojanviikari olisi lavalla. Grothin Ingvar rakentuu hetkessä vilahtavaan kainoon hymyyn ja hillittyyn liikekieleen näyttämöllä.

Ulrich Frommholdin lavastus ja puvustus tavoittavat sekä rahamaailman hengen että ruotsalaisen kansallistunteen. Näytelmän puvustuksessa on bisneshenkistä liituraitaa ja kansallispukuja. Huonekaluvaatteet ovat hykerryttävä yksityiskohta.

Musikaali alkaa ja päättyy kohtauksella, jossa esiintyjäjoukko huutaa vokaaliavaruuteen hieman hämillään. Aivan kuin se kaiku sieltä vastaisi huutoon – IKEA.


Svenska Teatern: INGVAR! – en musikalisk möbelsaga
Ensi-ilta Suurella näyttämöllä 30.11.2016. Musikaalissa on tekstitys suomeksi.

Käsikirjoitus: Erik Gedeon ja Klas Abrahamsson
Musiikki: Erik Gedeon
Ohjaus: Erik Gedeon
Lavastus: Ulrich Frommhold
Valosuunnittelu: Tom Kumlin
Äänisuunnittelu: Andreas "Stanley" Lönnquist 

Näyttämöllä: Max Forsman, Marcus Groth, Anna Hultin, Simon Häger, Niklas Häggblom, Emma Klingenberg, Amanda Löfman, Veera Railio (muusikko), Henrik Wikström (muusikko)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti